Dieta wspierająca stawy seniorów powinna być bogata w nabiał, tłuste ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz zdrowe tłuszcze roślinne.Takie składniki dostarczają białka, wapnia, witamin, kwasów omega-3 i antyoksydantów, które wspierają regenerację chrząstki, zmniejszają stany zapalne i poprawiają ruchomość stawów.
Należy ograniczyć produkty nasilające stany zapalne i reakcje alergiczne, takie jak gluten, czekolada, kukurydza, ziemniaki, pomidory, produkty wysoko przetworzone, cukier oraz tłuszcze trans.U osób wrażliwych mogą one wywoływać bóle i sztywność stawów, a ich eliminacja powinna odbywać się pod kontrolą specjalisty.
W codziennej diecie warto uwzględnić napoje bogate w bioflawonoidy, takie jak soki z czarnej porzeczki, aronii, winogron oraz zieloną herbatę, które wspierają ochronę i regenerację chrząstki stawowej oraz działają przeciwzapalnie.
Jeśli poszukujesz kompleksowych informacji w zakresie:
wypróbuj serwis Opieka Senioralna bezpłatnie!
Dziennikarka, profesjonalny nauczyciel asthangi jogi (jogi dynamicznej) oraz trenerem personalnym sportu oraz fitnessu.
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa